En ny plattform som samlar regionens krafter för innovation inom totalförsvaret tar nu form: Defense Hub Sweden. Med bas i försvarsregionen Östergötland och blicken riktad mot både nationella och internationella behov, ska initiativet stärka Sveriges beredskap och innovationsförmåga. Satsningen görs mot bakgrund av den nya geopolitiska situationen liksom Sveriges uttalade ambitioner att stärka vårt nationella – och europeiska försvar.
Redan nu händer det mycket i Östergötland. 2023 utsågs företagsinkubatorn LEAD till Sveriges kandidat för programmet NATO Diana. Ett nationellt försvars-acceleratorsprogram har sjösatts, med LEAD som pilot-inkubator. Catharina Sandberg, vd för LEAD, har tagit plats i regeringens Försvarsinnovationsråd tillsammans med bland andra Saabs vd Micael Johansson.
Jan-Ingvar Jönsson, Rektor vid Linköpings universitet skrev tillsammans med flera höga företagsledare och politiska ledare från Saab, Sectra, Linköpings kommun, Norrköpings kommuner och Region Östergötland och Länsstyrelsen på DI Debatt i början av året om Innovation och samarbete mellan försvarssektorn och det civila näringslivet som helt avgörande framåt. Det visar att Östergötland står redo för att bidra i Sveriges upprustning – och att vår region står redo att ta såväl regionalt som nationellt ledarskap genom att etablera en nationell innovationshubb. I väntan på nationella satsningar tar Östergötland ett eget initiativ att starta en regional innovationshubb: Defense Hub Sweden.
– Östergötland har en unik position att möta nationella och internationella försvarsbehov, och vi ser det här som en strategisk satsning för att stärka den utvecklingen, säger Rikard Widén, regionutvecklingsdirektör på Region Östergötland. Tillsammans med Linköpings och Norrköpings kommun har Region Östergötland finansierat uppbyggnaden av en innovationshubb i Östergötland. Med starka forskningsmiljöer, ett näringsliv inom försvar och säkerhet samt starka innovationsfrämjande aktörer, har Östergötland en unik position att möta såväl nationella som internationella behov att stärka försvarsförmågan i vårt närområde.
Defense Hub Sweden
Den nya satsningen har fått namnet Defense Hub Sweden. Ambitionen är att driva innovation för ett stärkt totalförsvar. Det är från denna plattform som alla aktiviteter och insatser kommer att genomföras och kommuniceras, och nyligen sjösattes också en ny webbsite – Defensehubsweden.se, där all information rörande Kraftsamlingen kommer att kanaliseras.
I en framtagen modell kan företag och aktörer välja att ansluta sig till Kraftsamlingen på olika engagemangsnivåer.
– Vi hoppas kunna samla en bred skara aktörer som kan erbjuda allt från tillgång till försvarsmarknaden genom befintliga ramavtal, test- och demomiljöer för nya produkter och tjänster, rådgivning och tillgång till experter samt tillgång till kapital med mera, säger Lena Miranda, vd Linköping Science Park. Företag som är anslutna till Kraftsamlingen kommer också att ges möjlighet att kommunicera egna aktiviteter från vår gemensamma plattform.
En viktig arena för test- och demo är WARA Public Safety (WARA PS), Wallenberg Autonomous System Programs (WASPs) forskningsarena för allmän säkerhet, som ska främja forskning och samverkan. En gång per år öppnar man upp för en bredd av aktörer att vara med och göra tester. Nästa tillfälle äger rum den 18-19 september i Västervik.
Cybersäkerhet, kritisk infrastruktur och hybridkrig på agendan
Under våren har ett flertal aktiviteter genomförts. Under Science Park Update i februari, genomfördes ett program med bland andra Saab och Sectra bland de medverkande tillsammans med startups från det civil-militära acceleratorprogrammet hos LEAD; Voysys, Synclair Vision samt Seapattern. Linköping Science Park och LEAD deltog och presenterade Kraftsamlingen och aktiviteter som är på gång.
Inom Linköping Science Park finns det regionala klustret för cybersäkerhet, Cyberly. Klustret håller fortlöpande aktiviteter – och några av dem har mer fokus på försvar och säkerhet. Bland annat hölls under våren en medlemsträff med fokus på kritisk infrastruktur. Det stora intresset för frågan resulterade i att en arbetsgrupp för företag som har – eller vill bygga upp Security operations centers, har sjösatts. I slutet av april hölls en träff tillsammans med SÄPO på temat Hotbilden för Sverige och i slutet av maj planerar Cyberly en träff på temat hybridkrig med Patrik Oskanen. Framöver kommer fler specifika insatser att fokusera på säkerhet och försvar.
Försvarsmarknaden växer i en osäker geopolitisk värld
Flera internationaliseringsaktiviteter planeras framöver. Bland annat är LEAD med och engagerar sig i ODIN, Cyberly medlemmar i det nordiska cybersäkerhetsklustret xx och Norrköping Science Park är i slutet av maj med och arrangerar ”Scalable matchday – secure tech & dual use” i Tallin i samarbete med Ignite Sweden och och Technopol.
– Den geopolitiska utvecklingen utmanar oss på många sätt, och vi behöver hitta nya vägar för internationellt samarbete och handel, säger vd Jonas Nilson. Norrköping Science Park är uppkopplade mot bland annat Finland och Baltikum, och kan genom detta nätverk erbjuda matchningsevent mellan startups och försvarsaktörer även i dessa länder.
Demo Day, Näringslivsdag och Almedalen
Det civil-militära accerleratorprogrammet, som drivits via LEAD under våren, avslutas den 4 juni, vilket manifesteras med en Pitch Day på Flygvapenmuseum.
– Det har varit en spännande vår, berättar Catharina Sandberg. Vi har fått möta och följa 15 innovativa bolag med banbrytande teknologier som kan stärka det svenska försvaret. Vi har fått lära oss om försvarsmarknaden och vilka regler och förutsättningar som gäller för de företag som vill verka här. Vi inser att vi har mycket kvar att utveckla i Sverige för att få till en mer agil och snabbfotad process mellan olika sektorer och aktörer.
Östergötland finns på plats i Almedalen, och flera av aktiviteterna som arrangeras har fokus på försvar och innovation. LEAD deltar under tisdagen i panelsamtal om försvarsinnovation arrangerat av FOI och Telia. På torsdagen arrangerar Linköpings kommun ett program på Dagens Industris scen på temat civil-militära synergier, där flera regionala företrädare deltar, däribland Lars Tossman, vd Saab Aeronautics och Jessica Öberg, vd Combitech, Per-Olof Brehmer, vice rektor för Linköpings universitet samt Lena Miranda, vd Linköping Science Park.
Vad händer nu?
Utvecklingen går snabbt, och aktörerna bakom Kraftsamlingen arbetar tillsammans för att hålla tempo och vara redo att möta framtidens behov.
Innan sommaren kommer ett antal träffar med strategiska partners samt innovationsfrämjare från regionen att hållas. Ett stort antal öppna aktiviteter hålls löpande. De kommer att kommuniceras i kalendariet.
Efter sommaren väntar en kraftfull nystart där fler aktörer bjuds in att delta.
Save the date: 20 augusti. Då drar vi igång nästa fas!